Paarse viooltjes van Peggy Porschen
4 uur
Difficulté : 3/5

Préparation
Ingrediënten
- FunCakes Smaakpasta Viooltje
- SmartFlex Flower Paste 250 gr
- Vierkante chocoladecake van 30x30 cm
- RD Eetbare Kleurenpoeder - Geel
- RD Eetbare Kleurenpoeder - Zwart
- Crisco Plantaardig Vet
- Klein beetje wodka
- Maïzena
Benodigdheden
- FunCakes Spuitzakken 41cm
- Wilton Decoratiekwasten
- Katy Sue Mal Viooltjes
- JEM Verfijn & Detail Decoreer Tool - Gevorderd
- PME Schuimrubberen Modeleer Mat
- PME Werkbord met Groeven Klein 25x17cm
- Afsluitbare plastic zakjes om bloemenpasta en rolfondant te bewaren, zodat ze niet uitdrogen
- Vershoudmat (dik vel van acetaatfolie dat voorkomt dat de uitgerolde bloemenpasta uitdroogt of een plastic vel)
- Cocktailprikkers om bloemblaadjes te buigen, bloemknoppen vast te houden en kleurpasta uit een potje te halen
Stap 1: Maak de ronde cakejes
Om de taartjes te maken heb je 24 ronde lagen chocoladecake nodig van 5 cm doorsnee, uit een vierkante cake van 30 x 30 cm.
Stap 2: Maak de viooltjes
Meng de witte bloemenpasta met een beetje violette kleurpasta tot een lila tint. Voeg als de pasta hard en plakkerig aanvoelt een likje wit plantaardig vet toe en kneed tot de pasta zacht en soepel is. Verpak hem in een afsluitbaar plastic zakje om te voorkomen dat hij uitdroogt.
Rol een beetje van de lila pasta uit tot een dikte van circa 1 mm en steek er een paar bloemblaadjes uit (stap 1). Voor elk viooltje heb je 2 kleine en 2 grote druppelvormige blaadjes en 1 groot bladvormig blaadje nodig. Je hebt 1 viooltje per taartje nodig; 12 in totaal.
Leg de bloemblaadjes voor het eerste viooltje op een foam pad (bewaar de rest van de blaadjes onder een vel acetaatfolie om te voorkomen dat ze uitdrogen). Druk met een Celpin op de blaadjes (zie blz. 219), zodat ze iets opkrullen (stap 2). Rol de veining tool over de blaadjes met de dunne kant van de tool richting het smalste deel van het blaadje (stap 3). Gebruik redelijk wat druk om de blaadjes van nerven te voorzien.
Bestuif een plastic werkplank met maïzena. Leg de blaadjes op de plank en fril de randjes met een Celstick (stap 4). Bestrijk om de bloem in elkaar te zetten de rechterkant van een groter blaadje met een beetje eetbare lijm (stap 5) en plak het andere grotere blaadje ernaast, waarbij ze elkaar enigszins overlappen.
Bestrijk de onderkant van beide blaadjes met een beetje eetbare lijm en plak de 2 kleinere druppelvormige blaadjes erop; laat deze de grotere blaadjes iets overlappen (stap 6).
Knijp de smalle kant van het grootste blaadje tot een puntje (stap 7), bestrijk het midden van het viooltje met eetbare lijm en plak het blaadje, met behulp van de stompe kant van een heel fijne penseel, in het midden over de 4 druppelvormige blaadjes (stap 8).
Leg het viooltje in het kuiltje van een schilderspalet (stap 9) en herhaal voor de overige viooltjes. Laat ze een nacht drogen.
Bestrijk de buitenrandjes van de gedroogde blaadjes met ultramarijn kleurpoeder (stap 10). Bestrijk de harten van de viooltjes met lichtgeel kleurpoeder (stap 11).
Meng het zwarte kleurpoeder met een druppeltje wodka om een dikke verf te maken en schilder met een heel fijne penseel lijntjes op de blaadjes, van het midden naar buiten toe (stap 12).
Meng de botercrème met violette kleurpasta tot een lila tint en voeg naar smaak de FunCakes smaakpasta Viooltje toe.
Stop een ronde spuitmond in een plastic spuitzak en schep de botercrème in de zak.
Plak 2 laagjes chocoladecake met een toef botercrème aan elkaar. Spuit nog een toef botercrème op het taartje en leg in het midden een viooltje. Herhaal deze stappen voor de overige taartjes.
Uit Cakes in bloom van Peggy Porschen (Luitingh-Sijthoff, €29,99)
Produits requis
Note : Vérifiez toujours la disponibilité des produits avant de passer une commande.